Thursday, August 13, 2009

Postitused vanade Batmani filmide kohta, esimene postitus

Kui Dark Knight välja tuli, sai käidud rottentomatoes.com lehel foorumites, et rääkida seal vanadest Batmani filmidest. Tulemuseks oli paras trauma, sest foorumis oli palju inimesi, kes olid võimetud mõistma kujundlikku filmikeelt ja satiiri. Igatahes, kavatsen mõned oma postitused sealt eesti keelde tõlkida.

Marksistlik Batman?

Kui te ei ole ammeeriklane ja teil on rohkem maailmavaatelisi valikuid, kui evangelism ja pragmatism, avanevad teile uued võimalused Batman Returnsi tõlgendamiseks. Walkeni mängitud tegelaskuju on filmis tõesti vaja, sest ta on tõeline väljatõugatuse põhjus, -kapitalist, valgekrae, kelle klubidesse ja villadesse tööinimene ei kuulu. Ning jah, elektrijaam energia imemiseks linnast saab mõtte, imevad ju kapitalistid tööinimese tühjaks ja müüvad tema loodud tooteid. Vaesed on tegelikud väljatõugatud, sama imelikud rikaste kenas puhtas maailmas, nagu meie jaoks on tsirkuse klounid. Siis on filmis Selina Kyle, kes on kahekordse surve all. Ta ei ole ettevõtte tipus ning tema sugu on täiendav tegur, mis teeb talle raskeks saada välja oma ühiskonnaklassist. Erinevalt sellest, mida reklaamid ütlevad, kosmeetika ei tee naiste unistusi tõeks.
Ja õnnetu Batman, ammeerika versioon kõrgklassist, kelle staatuse tagab tema hukkunud vanemate vara, mees, kellel on väärtused, kuid kes tegelikult võitleb suurema suurema kurja asemel kriminaalkurjategijate vastu.
Kelle valiksite teie linnapeaks? Oota, mis sellest muutub, ta on maarjamaiste kapitalistide poolt kinni makstud.

No comments:

Post a Comment